Kabola

Vinska priča u obitelji Markežić postavila je svoj kamen temeljac još daleke 1891. godine sa Momjanskim Muškatom.

Od tada pa do danas vrijedne i strpljive ruke slažu ovu nevjerojatnu vinsku priču nadahnutu željom da se odlikuje svojom iskrenošću i posebnošću. Oblikovali smo vlastiti i prepoznatljivi stil kroz brend KABOLA.

Vinogradi su smješteni na brežuljku pod nazivom Štancija i u okolici vinarije u Kanedolo kod Momjana. Zemlja je uglavom glinena, bogata loporom što vinima daje posebne osobine.

Kroz marljivi rad u vinogradu dobivamo grožđe koje je slika našeg kraja i podneblja. Bez dobrog grožđa nema velikih vina. To znači da priprema dobrog vina započinje već u vinogradu. Zato veliku pažnju posvećujemo upravo radu oko vinove loze, pazeći na svaki detalj, čuvajući ga kao malo dijete.

Naše grožđe pretačemo u čaše otkrivajući svu dobrotu i čari našega momjanskog kraja, sažetog u kapljicama vina Kabola.

Vino hoće hlad podzemlja, želi mir. U podrumu se vino njeguje kako bi dobilo željene karakteristike. Naše grožđe kroz kraće i duže maceracije u hrastovim bačvama, pa do amfora, dobiva posebnost i tako nastaju naše etikete Malvazija Istarska, Malvazija Unica, Amfora Malvazija, Muškat Momjanski, Pjenušac RE, Teran, Merlot, Cabernet.

Vino iz amfora je kruna našeg truda. Tu nas je priroda i zemlja najviše podarila tako da je malvazija istarska dobila jednu novu dimenziju. Kroz produženu fermentaciju u amforama, te počivanje vina bez uklanjanja dropa i taloga do kasno u proljeće, malvazija je pokazala svoju plemenitost. Grožđe se rađa iz zemlje i svoj vlastiti sok poklanja zemlji kako bi ga ona pretvorila u vino.