Tomić

Andro Tomić rođeni je Hvaranin koji je život posvetio vinu. Nakon dvadeset godina usavršavanja u struci na fakultetima, institutima i vinarijama u Francuskoj i drugdje, odlučio se vratiti na svoj otok i proizvoditi vlastita vina. Vjerujući da Hvar s autohtonim sortama, pogodnom klimom i izuzetnim položajem vinograda može vratiti davno izgubljeni vinarski ugled, nastavlja obiteljsku tradiciju proizvodnje vina staru 150 godina. Danas legendarna vina poput “1991.” dokazala su da plavac mali može konkurirati svjetski renomiranim sortama i služila su kao putokaz renesanse hvarskog vinarstva.

Podrum nam se nalazi u novosagrađenoj vinariji na obiteljskom posjedu u uvali Mina u Jelsi, mjestu s dugom vinogradarsko–vinarskom tradicijom. Danas proizvodimo između 130 000 i 150 000 boca godišnje i, uz članove obitelji Tomić, zapošljavamo još deset Hvarana. Njegujemo autohtone sorte i znanja, ali eksperimentiramo i s novima. Proizvodnju crnih, bijelih vina i roséa stalno usavršavamo suvremenom tehnologijom i težimo boljem. Posebnu pažnju pridajemo proizvodnji Prošeka – izvornog dalmatinskog desertnog vina napravljenog od probranog i prosušenog grožđa najkvalitetnijih domaćih sorti.

Shvativši da se vinogradarstvom na otoku bavi sve manje ljudi, odlučili smo zasaditi vlastite vinograde. Osim toga, uzeli smo u najam i neke od izvrsnih vinograda koje vlasnici više nisu mogli obrađivati, dok ostatak grožđa nabavljamo kod naših stalnih kooperanata. Značajniji vinogradi nalaze nam se na Paklenim otocima u starogradskom polju (Ageru) te u okolici Jelse. U procesu smo sadnje i vinograda površine 10 hektara u uvali Vira, u neposrednoj blizini grada Hvara.