Kabaj

Obitelj Kabaj uzgaja 12 hektara vinograda u Šlovrencu u Sloveniji. Većina grožđa, gotovo 70%, je bijelo, a dominiraju sorte Ribolla Gialla i Tokai Friulano (Sauvignonasse). Ostale bijele sorte su Bijeli Pinot, Sivi Pinot, Sauvignon i Malvazija. Među crnim sortama dominantan je Merlot, a nalazimo još i Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i Petit Verdot.

Dolaskom francuskog enologa Jean-Michel Morela u slovensku obitelj, započinje komercijalna proizvodnja vina Kabaj. Iskusni Morel je vođen znatiželjom, te inspiriran magičnim Gravnerovim vinima, u Gruziji proučavao tradicionalnu vinsku kulturu, te je neke tehnike primijenio i u proizvodnji vina Kabaj. Cuvee Morel proizvodi klasičnom bordoškom
metodom.

Proizvodnja se odvija u modernom podrumu, izgrađenom prije nekoliko godina, a sastoji se od tri dijela: tradicionalni s hrastovim i inox bačvama, dio sa svodom u obliku luka, s izvorom vode, konstantnom temperaturom i vlažnošću za francuske “barrique” bačve, te ne tako čest podrum, u kojem se nalazi 9 kvevrija od 3500 litara izrađenih od gruzijske gline, koji su ukopani u tlo.

Sva vina odležavaju u francuskim bačvama najmanje jednu godinu, a zatim nekoliko mjeseci u bocama. Sva bijela vina su macerirana najmanje jedan dan, dok je to u slučaju Rebule 30 dana.