Gracin

Preteča firme je obiteljska vinarija koju je zasnovao enolog dr. sc. Leo Gracin zajedno sa ocem Antom još2000. godine, da bi mu se 2006. pridružili partneri Ivan Ratković i Lado Skorin, s kojima osniva novu vinariju pod imenom Suha Punta. 2006. izazi i prvi Babić koji kvalitetom odmah zasjeda na sam vrh. Osim što je postao uvjerljivo najbolji Babićna tržištu, svrstao se i među najbolja hrvatska crna vina.

Osoba zaslužna za istinsku i dugoročnu afirmaciju ove vrsne autohtone hrvatske sorte je svakako Leo Gracin. Babić je izvrsna sorta koja je u dobrim rukama očito sposobna doseći većini nedostižan nivo kvalitete rezervirane za sorte poput Syraha iz doline Rhone ili Merlota iz St.Emiliona. Vinarija Gracin je pokazala da je Babić sorta koja u škrtom primoštenskom kršu može roditi vino ravnopravno vinima najprestižnijih svjetskih sorata.

Babić je sorta koja čini 99 posto sortimenta Primoštenskog vinogorja i tu se održala od početaka vinogradarstva na ovim prostorima. Vinogorje je smješteno u sjevernoj Dalmaciji 25 kilometara istočno od Šibenika i 60 kilometara zapadno od Splita. Terroir ovog vinogorja najbolje oslikavaju kamen, sunce, more, vjetar i naziv Suha punta, kako se naziva ovo područje zbog jako malo oborina tijekom vegetacije.

Sveukupne površine vinograda u ovom vinogorju iznose oko 50 ha. Slika najpoznatijeg položaja Bucavca je bila u zgradi Ujedinjenih naroda kao oda ljudskom radu. Karakteristični vinogradi koje je najbolje opisati kao „kamena čipka” između koje raste loza su zaštitni znak ovog vinogorja.