Rizman

VINARIJA RIZMAN

POVIJEST RIZMANA
Tradicija vinogradarstva u obitelji Štimac datira s početka 20. stoljeća. Prve vinograde zasadio je pradjed današnjeg naraštaja obitelji Štimac, Mihovil Mijo Popich, poznat pod nadimkom Rizman.
Rizman, rođen 1885. godine, imao je bogat i dug život, poživio je 96 godina. Živio je u obiteljskoj kući u Opuzenu, u dolini Neretve gdje su se nalazili vinogradi. Kad je vinograde poharala peronospora, bolest vinove loze, Rizman je bio prisiljen, kao i većina stanovništva južne Dalmacije, iseliti se u Ameriku.

U Opuzen se vratio 1918. godine, kad je nastavio sa sadnjom novih loza. Rizman je u svojem vinogradu obrađivao osam tisuća trsova. Rad u vinogradu bio je težak, a njemu je trebalo puno truda da trupom preveze grožđe do konobe u Opuzenu na preradu. Tamo je sam pravio vino i prodavao ga.

RIZMAN DANAS

Vinarija Rizman ponovno je pokrenula proizvodnju 2006. godine, preskačući jednu cijelu generaciju u obitelji Štimac. Na novim položajima posađen je novi vinograd, izgrađena je potrebna infrastruktura te se stvara posve nova vinogradarska regija u Hrvatskoj.

Obitelj Štimac prvi je investitor i idejni pokretač te nove vinogradarske regije koja u 2012. godini obuhvaća više od 80 hektara posađenih trsova. Nakon sadnje i izgradnje infrastrukture, koja uključuje i vlastiti izvor vode, u vinogradu je izgrađena i moderno opremljena vinarija.

Naziv Rizman nosi u znak sjećanja na prvog vinara u obitelji Štimac, a pod tim nazivom i logom predstavit će se svi naši budući agro proizvodi. Najpoznatiji član obitelji Štimac je Igor, nekadašnji nogometni reprezentativac koji je s hrvatskom reprezentacijom osvojio treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine.

NAŠ CILJ
Naš je cilj obogatiti i osnažiti dalmatinsku i hrvatsku vinsku scenu, nametnuti najviše standarde kakvoće i zajedno s ostalim proizvođačima istih nazora postaviti dalmatinska i hrvatska vina ondje gdje pripadaju, u sam vrh svjetske vinske ponude.
U sljedećim godinama želimo se pozicionirati kao jedan od vodećih hrvatskih proizvođača vina, objedinjujući vrhunski položaj i naše potentne autohtone sorte plavac mali i pošip.

Do tog ćemo cilja kročiti polako, ali sigurno.
Vino nije “one day show”, priča o dobrom vinu stvara se godinama. Naš entuzijazam i ljubav prema ovom poslu, isprepleteni sa stoljetnom tradicijom, jamstvo su našeg uspjeha.